Simone Mongelli

English (United Kingdom)Italian - ItalyGreek
Βιογραφικό

 

 

Γεννήθηκε στο Μιλάνο (Ιταλία), και τελείωσε “Εθνομουσικολογία” στο Πανεπιστήμιο της Bologna. Στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο 2005, τον Ιούνιο 2007 τελείωσε Παραδοσιακά Κρουστά στο Ωδείο Φ. Νάκας, με δάσκαλο τον Πέτρο Κούρτη. Στην Ιταλία σπούδασε 2 χρόνια κλασικά κρουστά, 6 χρόνια jazz drums, και ξεκίνησε μόνος του να ασχολείται με τα παραδοσιακά κρουστά της Μεσογείου και της Κάτω Ιταλίας. Το 2006 παρακολούθησε ένα σεμινάριο darbouka του Misirli Ahmet, και το 2010 ένα εργαστήρι ιταλικής tammorra με τον Raffaele Inserra.

Δημιούργησε στην Ιταλία το “ethno-jazz-rock” συγκρότημα “Juba Lane”, με το οποίο κέρδισε το 1999 ένα πανιταλικό jazz διαγωνισμό, με τον Stefano Bollani στην επιτροπή. Δημιούργησε επίσης το τρίο “Le Bal Masqué” και το κουαρτέτο “Marsa Project”, με παραδοσιακή μουσική τις Ιταλίας και της Ευρώπης. Με αυτά τα σχήματα, όπου δραστηριοποιήταν και ως συνθέτης και ενορχηστρωτής, και με άλλα με τα οποία συνεργάστηκε (“Radio Dervish”, “Il Paese delle Mille Danze”, “Shlomot”, “Gnawa de Casablanca”-Μαρόκο, “Touareg de l’Ahaggar”-Αλγερία, και διάφορα άλλα), έπαιξε σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ιταλία, Βοσνία, Γαλλία, Παλαιστίνη, Ελλάδα, Μάλτα, Ισπανία, Αλβανία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Κροατία, Πολωνία, Ελβετία, Βέλγιο, Γερμανία, ΗΠΑ.

Έπαιξε στην περιοδεία του ιταλικού musical “Gianburrasca”, με τον Marco Morandi, με μουσική του Nino Rota, και έχει λάβει μέρος μέχρι τώρα σε περίπου πλλές ηχογραφήσεις, με τα δικά του συγκροτήματα ή σαν συνεργάτης, στην Ιταλία, Μάλτα, Βοσνία και Ελλάδα.

Στην Ιταλία, πέρα από τα ιδιαίτερα μαθήματα, δίδαξε ντραμς για 3 χρόνια σε ένα ιδιωτικό ωδείο, και έκανε μαθήματα και εργαστήρια κρουστών σε διάφορα δημοτικά σχολεία και γυμνάσια, και υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ ιταλικής παραδοσιακής μουσικής "Le vie della Musica".

Έγραψε και σκηνοθέτησε τρεις θεατρικές παραστάσεις βασισμένες στον αυτοσχεδιασμό και την συνάντηση διαφόρων καλλιτεχνικών γλωσσών, με μουσικούς, χορευτές, ηθοποιούς και καλλιτέχνες του δρόμου, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην Ιταλία και στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με τον Πέτρο Κούρτη, στην δική του ομάδα “Drumvoice” όπως και σε άλλα projects. Είναι επίσης μέλος της ομάδας κρουστών “Ηχόδραση”, υπό την διεύθυνση του Νίκου Τουλιάτου, με τον οποίο έχει και ένα ντουέτο αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Το 2010 κυκλοφόρησε ο πρώτος τους δίσκος "All'improvviso – Αιφνιδίως", που ψηφίστηκε από το "Δίφωνο" 2° καλύτερο ελληνικό τζαζ άλμπουμ της χρονιάς, και ξεκίνησαν να δοκιμάζουν συνεργασίες και συμπράξεις με άλλους μουσικούς. Συνεργάζεται με τον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη. Είναι δραστήριος με τον Armando Illario σε διάφορα projects γύρω από την παραδοσιακή και παλαιά μουσική της Κάτω Ιταλίας, σε συναυλίες και διδασκαλία. Διδάσκει σε σεμινάρια και παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα κρουστών και body percussion.

Ασχολείται με το body percussion από το 2008, και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Max Pollak, τον Θάνο Δασκαλόπουλο, τον Keith Terry και με τα μέλη των Stomp Leela Petronio και Simone Clarke. Με τον Θάνο Δασκαλόπουλο έχουν ιδρύσει το project “Kantu Korpu”, το οποίο έλαβε μέρος το 2011 στο International Body Music Festival στο San Francisco.

Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με διάφορα συγκροτήματα παίζοντας rock, reggae, ελληνική μουσική και παραδοσιακή μουσική της Κάτω Ιταλίας. Συνεργάστηκε με το Λύκειο Ελληνίδων, και με γνωστούς μουσικούς και τραγουδιστές  της παραδοσιακής, έντεχνης και τζαζ μουσικής, όπως τoυς David Lynch, Γιώργο Κωτσίνη, Γρηγόρη Καψάλη, Μαρία Φαραντούρη, Θάνο Μικρούτσικο, Ζαχαρία Καρούνη, Γιώτα Νέγκα, Γιώργο Κοντογιάννη, Βασίλη Λέκκα, Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, Μάριο Παπαδέα...

Έπαιξε κρουστά στο  θεατρικό έργο του Σωτήρη Χατζάκη “του νεκρού αδερφού”, με παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Από το 2009 δημιούργησε με την VivaBiancaLuna Biffi και τον Armando Illario ένα τρίο μεσαιωνικής και αναγεννησιακής μουσικής, που παρουσιάστηκε σε φεστιβάλ στην Ευρώπη.

 

 

Fiesole, 8 Ιουλίου 1999.

"Διαπιστώνουμε ότι το συγρότημα "Juba Lane" […] είναι ο νικητής του πρώτου διαγωνισμού Fiesole jazz, για την ικανότητά του να συνδιάζει διαφορετικές γλώσσες με δημιουργικό και ενεργητικό τρόπο. Η επιτροπή εκτίμησε ιδιαιτέρως την έρευνα περί της χροιάς και την δεξιοτεχνία, και πιστεύει ότι το project έχει περαιτέρω δυνατότητες εξέλιξης.

Η επιτροπή: Stefano Bollani, Andrea Cavallari, Luigi Onori.