Simone Mongelli

English (United Kingdom)Italian - ItalyGreek

 

Αιφνιδίως – All’improvviso

 

/>

 

Ο Νίκος Τουλιάτος και ο Simone Mongelli παρουσιάζουν μια παράσταση αυτοσχεδιαζόμενης μουσική, όπου χρησιμοποιούν ένα ενιαίο set κρουστών, που αποτελείται από μουσικά όργανα, μοντέρνα και παραδοσιακά, όπως και από αντικείμενα.

Η παράσταση έχει τον τίτλο του πρώτου τους δίσκου μαζί, που κυκλοφόρησε από τον Ιούνιο του 2010 και ψηφίστηκε από το περιοδικό "Δίφωνο" Β' Καλύτερο Ελληνικό Jazz Album του 2010.

Πειραματική μουσική, λοιπόν, που κινείται στο κύκλωμα του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, αλλά όσο γίνεται χωρίς εγκεφαλική ή φορμαλιστική προσέγγιση. Αντίθετα, μια ευχάριστη και άμεση παράσταση, στην οποία η βαθύτητα συνομιλεί με το απαραίτητο χιούμορ, μια σκόπιμα πνευματική στάση με μια παιχνιδιάρικη αντιμετώπιση, η τόλμη του πειραματισμού με την ελαφρότητα της έμπνευσης.

Μια ελεύθερη και αυθόρμητη δημιουργική ενέργεια, αποτέλεσμα της συνάντησης των μουσικών προσωπικοτήτων των δύο πρωταγωνιστών, που καταφέρνει να ψυχαγωγεί το κοινό στην δημιουργία έντονων και ασυνήθιστων ατμοσφαιρών, χάρη στην χρήση της χροιάς, του ηχοχρώματος, της δυναμικής.

Στην εξερευνητική προσέγγιση του μουσικού υλικού, σπάνια οι μουσικοί ξεφεύγουν προς την απλοϊκή ρυθμική κίνηση, αλλά χωρίς να αρνούνται την υποβλητική ενέργεια, γήινη και ζωηρή, της κρούσης. Όπως δεν ξεφεύγουν προς τον τεχνικό εντυπωσιασμό, συγκεντρωμένοι στην εκφραστική δύναμη του ήχου, στην σημασία της μουσικής αφήγησης.

Μια παράσταση με έντονη οπτική διάσταση, χάρη στην σκηνογραφία που οφείλεται στον μεγάλο αριθμό οργάνων, και στην θεατρική γενική διάθεση.

Άλλο στοιχείο που ανήκει στην πειραματική λογική των δύο μουσικών είναι η σχέση με τον χώρο. Πεπεισμένοι ότι ο κάθε τόπος διαθέτει την δική του επικοινωνιακή ενέργεια, οι δύο κρουστοί προσπαθούν να δημιουργούν μια άμεση, σωματική σχέση με εκείνον, συμπεριλαμβάνοντας τον ίδιο τον χώρο και τα αντικείμενα του, μαζί τους και το ίδιο το σώμα τους, στις μουσικές ύλες ωφέλιμες διά την κατασκευή της παράστασης, κάθε φορά μοναδική και ανεπανάληπτη.

 

Ο Νίκος Τούλιατος και ο Simone Mongelli συνεργάστηκαν για πρώτη φορά στην Ιταλία, το 1998, όταν συμμετείχαν στην διεθνή "μεσογειακή ορχήστρα", για να ξανασυναντηθούν τυχαία, οχτώ χρόνια αργότερα, στην πλατεία Κουμουνδούρου, στην Αθήνα, όπου ο Ιταλός είχε εν το μεταξύ μετακομίσει. Από τότε, στην Ελλάδα, έχουν συνεργαστεί με διάφορους τρόπους, μέχρι που δοκιμάσανε, το 2010, αυτό το ντουέτο. Οι δύο μουσικοί, διαφορετικοί για όσο αφορά την μόρφωση, την ηλικία, την υπηκοότητα, τις τεχνικές επιλογές, μοιράζονται μια κοινή προσέγγιση στο μουσικό υλικό, όπου κυρία σημασία έχουν η έκφραση, η έρευνα, ο αυτοσχεδιασμός, ο πειραματισμός, η χειρονομία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Τουλιάτος, από την αρχή της καριέρας του δραστήριος πειραματιστής και καινοτόμος, πέρα από τις πολλαπλές συνεργασίες με μουσικούς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, καλλιτέχνες, συνθέτες, τις πολλές solo παραστάσεις, ίδρυσε την ομάδα κρουστών "ηχόδραση", που εμφανίστηκε και στην τελετή λήξης των ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα το 2004. Ένα σχήμα στο οποίο συνδυάζονται, όπως είναι κατανοητό από το πετυχημένο του όνομα , η μουσική χειρονομία, η θεατρικότητα, η χρήση αντικειμένων ως μουσικά όργανα.

Και δεν είναι τυχαίο ότι ο Simone Mongelli, που στην Ελλάδα προχώρησε την μελέτη του στα παραδοσιακά κρουστά της Μεσογείου, πέρα από μια καλλιτεχνική πορεία που μετράει πολλές και διαφορετικές συνεργασίες και εμπειρίες, ασχολήθηκε προσωπικά με το θεατρικό περιβάλλον, γράφοντας και σκηνοθετώντας τρεις παραστάσεις, που συμπεριλάμβαναν μουσικούς, εικαστικούς καλλιτέχνες, χορευτές, ηθοποιούς, συγγραφείς, καλλιτέχνες του δρόμου. Παραστάσεις που συνένωναν αυτοσχεδιασμό, συνάντηση διαφόρων καλλιτεχνικών γλωσσών, μουσικοποίηση και θεατροποίηση του χώρου.

athens march 2010 14_small

 

 

 

δείτε άλλα βίντεο στο:

http://www.youtube.com/user/touliatosmongelli